• Annika Andersson

Samarbete Ätbart

När Mickaël Gayet en av grundarna till den ideella föreningen Ätbart frågade mig om jag skulle vilja göra en informationsfilm till föreningen var det lätt att tacka ja! För vem vill inte vara med och rädda matsvinn?

Mickaël Gayet lastar föreningsbilen full med matsvinn.
Föreningen Ätbarts utlämningsställe vid Pingstkyrkan i Skövde.

Ätbart samarbetar med lokala livsmedelsbutiker, restauranger och andra livsmedelsleverantörer för att minska matsvinnet i Skövde kommun. De har som mål att minska matsvinnet med 50% till år 2030.

Istället för att slänga varor med ex trasig förpackning, felaktiga etiketter eller andra skönhetsfel så sparar butikerna sitt matsvinn så att Ätbart kan hämta varorna och dela ut dem till de som behöver det mest. Det kan vara allt från toalettpapper till kaffe, frukt och kött.


Så här spelade vi in informationsfilmen!

Föreningen satte själva ihop ett manus och utifrån det så började vi planera vilka olika delar av föreningens verksamhet vi ville lyfta. Så för att få en uppfattning om vad föreningen gör så valde vi att filma från det att maten hämtas i butikerna till det att den packas upp och delas ut. Vi ville samtidigt också lyfta de butiker som just då var anslutna till Ätbart och höra vad de tyckte om föreningen och om matsvinn. Därför var jag och Mickaël ute och filmade intervjuer med fyra olika butiker. (Lidl hann jag tyvärr inte knäppa av en bild på.)

Mickaël Gayet, Ätbart intervjuar Magnus Friberg, Ica Nära Norrmalm utan för Ica Norrmalm i Skövde. En kamera på stativ är riktad mot Magnus.
Mickaël Gayet, Ätbart intervjuar Magnus Friberg, Ica Nära Norrmalm.
Thomas Köllner, Ica Maxi Stormarknad Skövde intervjuas av Mickaël Gayet, Ätbart. Thomas står framför kameran och Mickaël står brevid. De är inne på Ica Maxi i Skövde.
Thomas Köllner, Ica Maxi Stormarknad Skövde intervjuas av Mickaël Gayet, Ätbart.
Mickaël Gayet från föreningen Ätbart lyssnar på Martina Andersson på Ica Kvantum Skövde. De står framför fruktdisken med en kamera och en lampa, redo för inspelning.
Mickaël Gayet, Ätbart och Martina Andersson, Ica Kvantum Skövde förbereder sig för intervjun

Vi passade också på att spela in några olika "matscenarios" i Pingskyrkans lokaler i Skövde. Det var också där vi spelade in filmens speakerröst med Margit Hägglund som är med i styrelsen. Musiken har Hugo Gustavsson producerat.


Vill du stötta föreningen? Besök https://atbart.org/ och var med och rädda matsvinnet!