• Annika Andersson

Därför ska du redigera dina mobilbilder!

Hej på er!


Idag vill jag prata lite om redigering av stillbilder. Jag tror att många av oss inte redigerar bilder utan vi vill få ut dem i våra kanaler snabbt. Tror dock på att intrycket av bilderna man postar gör stor skillnad om man ägnar nån minut åt att justera bilderna innan man postar dem. Tänkte därför visa hur stor skillnad man faktiskt kan få om man tar sig tiden.


Mobilkameror är vanligtvis inställda på auto-allt som jag brukar kalla det, dvs den justerar ljuset och färgerna automatiskt beroende på vad du fotar eller filmar. Kameran försöker justera ljuset så att allt syns någotsånär och färgerna gissar den sig till. Ibland funkar det rätt bra -vi får ju sällan bilder som ser helt tokiga ut. Men jag ska visa några exempel på hur det kan se ännu bättre ut efter lite redigering 👍


Alla bilderna är fotade och redigerade med min iPhone Xr.


Det här är en selfie jag tog med helt naturligt ljus. Hade ett fönster med ljusa gardiner framför som gav ett jämnt och ljust intryck. Den här bilden kanske egentligen inte skulle behöva redigeras -den är bra exponerad från början och har egentligen inga partier som sticker ut. Och den redigerade bilden har partier som rent tekniskt är överexponerade. Trots det så tycker jag att det redigeringen lyfte bilden. Det rosa skenet är ett filter för lite extra färgklick.


De här rosa sandalerna såg väldigt dystra ut trots att det var ett ljust rum. Dock så gör auto-allt att den gärna inte över- eller underexponerar något och då blir det lätt lite dystert. Jag drog egentligen bara upp exponeringen på bilden och justerade skuggpartierna. Tog mig inte många minuter att få en luftigare och ljusare bild! Det här fungerar speciellt bra om du ska sälja grejer på ex blocket eller Facebooks Marketplace och det tar egentligen ingen tid alls 👍

Och vissa bilder som den här på små ballerinaskor som egentligen bara visas upp på mobiler tål att dras i ordentligt. Läser du det här på datorn så kan du tydligt se att det vita området på hälen och ganska långt fram på skon är helt och hållet överexponerat. Trots det så funkar det fint i mobilen. Man får samma effekt som med oskärpa och blicken dras istället till rosetterna. På datorn däremot så ser det inte så roligt ut :)


De här bilderna är redigerade i Adobe Lightroom appen och det rosa skimret i min selfie är från appen Quickshot. Det går dock bra att även använda exempelvis det inbyggda redigeringsverktyget i iPhone som har samma funktioner.


Lycka till med bildredigeringen!  • Facebook
  • YouTube
  • Linkedin
  • Instagram

© 2020 Andersson Film & Media AB