• Annika Andersson

Spela in film -hur går det till?


Många har inte en aning om hur mycket arbete som ligger bakom en film. Därför tänkte jag berätta lite om hur det går till och vad som är bra att tänka på.

Oftast är det planering och efterbearbetningen som tar längst tid men inspelningen kostar mer eftersom man behöver utrustning. Hur lång tid en film tar att producera är svårt att säga eftersom alla filmer är olika och har olika förutsättningar vid inspelning. Det bästa är att ta kontakt med en producent och berätta vad du behöver och vad du vill göra. Oftast tar det minst dubbel så lång tid att redigera, lägga text och grafik samt ljudbearbeta filmen som det tar att spela in och planera den. Ibland tre gånger så lång tid beroende på filmens utförande och innehåll.


Före inspelningen

Ett tips är att titta på andra filmer som liknar det du är intresserad av. Det är bra att kunna visa vad du tycker om och vad du inte tycker om. Det kan vara svårt att beskriva en bild, en känsla eller ett händelseförlopp för någon annan eftersom vi alla bildar oss olika uppfattningar av samma beskrivning.

Har du redan en idé så berätta det för producenten. Många gånger kanske inte den första idén är tillräckligt anpassad för den effekt man vill ha eller målgrupp man vill nå ut till, så lita på producenten om hen rekommenderar ett annat tillvägagångssätt.

Har du ingen filmidé alls och tycker att just din affärsidé inte kan förmedlas med en film? Jodå! Nästan allt går att förmedla med ljud, text och bild. En medieproducent är proffs på att klura ut kreativa idéer till nästan vad som helst så tveka inte oavsett vad det är du vill förmedla!


Här är det också viktigt att du vet vad du har för budget. Man kan göra riktigt dyra produktioner om man vill men har du satt en budget oavsett om den är hög eller låg så är det bra att du är öppen med den. Det gör att man slipper missförstånd och offerten kan anpassas till din budget redan från början.

Var förberedd! Det är väldigt bra att planera varje del i filmen noggrant. Det är synd (och tidskrävande) att behöva spela in igen för att man missade något viktigt. Så se till att ha en god kommunikation med din producent!

Under & efter inspelning

Se till att allt finns på plats och att alla medverkande vet vad som händer och vad de ska göra. Har du lämnat över ansvaret till producenten så var noga med att finnas till hands om det uppstår frågor.

Vanligtvis får du se filmen innan slutleverans. Här är det viktigt att du svarar snabbt och kommenterar det som är bra och det som du önskar ändra på. Att ändra något i klippning, text, grafik och musik hör till vanligheterna och är inget konstigt. Ibland behöver en bild bytas ut till en annan av olika anledningar och det är bra att berätta vad man tycker om filmen. Du betalar ändå vanligtvis dyra pengar för filmen och då är det viktigt att du blir nöjd! -och ändringar i filmen efter slutleverans brukar debiteras separat så var noga med att allt blir rätt från början så slipper du dyra extrakostnader senare!

Publicering

Vad ska du då göra med din film när den är färdig? Sprid den! Och ta hjälp med annonseringen om du är osäker. Det är dumt att inte använda din film aktivt för om ingen ser den kommer den aldrig ge dig den effekt du förväntar dig av den.

Ytterligare frågor och funderingar? Hör av dig så hjälper jag dig!

#filminspelning

  • Facebook
  • YouTube
  • Linkedin
  • Instagram

© 2020 Andersson Film & Media AB