Så här funkar det

Alla kan inte veta allt och det är helt ok!

Här hittar du information om hur det går till att skapa en film. Hur man vanligtvis delar upp arbetet och vad som brukar funka bäst.

I filmbranschen så delar man vanligtvis upp arbetsprocessen i tre delar, pre-production, production och post-production.

STÄLL EN FRÅGA!

Blogginlägg nedanför 👇

Arbetsprocessen - Pre-production - Production - Post-production

Vanliga frågor

Här hittar du svar på de allra vanligaste frågorna kring filmproduktion.

Hittar du inte det du söker efter så hör av dig!

Får jag redigera om min film själv?


Om du fått separata videoklipp så kan du redigera och använda klippen så mycket du bara orkar. Du får lägga på text, musik, ändra format och korta ner klippen. Om du däremot har fått en färdigredigerad film så är svaret nej du får inte göra ändringar eller skapa kopior av filmen. Anledningen utöver upphosvrättsliga skäl är att en ihopredigerad film består av så många olika delar utöver själva bilden. Det kan vara prat, musik, miljöljud, effekter, undertext och annat som inte går att separera från den färdiga filmen. Klipper man ut delar från en färdig film försämras kvaliteten helt enkel. Vill du göra ändringar i din film som exempelvis ta ut korta klipp eller klippa om den till något helt annat så hör av dig så löser vi det!
Vi vill använda vår grafiska profil, går det?


Ni ska absolut använda er grafiska profil till filmen! Det är viktigt för helheten att era färger, typsnitt och logotyp används korrekt i filmen. Har ni eget material som exempelvis ljudlogo, vinjett eller annat så tar vi med det också om ni vill.
Är det ok om jag tar en skärmdump av filmen och använder som stillbild?


Nej tyvärr inte, det strider mot upphovsrätten. Vill du använda en stillbild som exempelvis omslagsbild eller som vanlig stillbild så tar vi ut en direkt från råmaterialet istället så du får en så ren bild som möjligt.
Kan jag lägga på undertext själv?


Absolut! Det finns många verktyg för att skriva undertext utan ett professionellt redigeringsprogram. YouTube har ett verktyg för undertext bland annat. Om du vill ha undertexten "inbränd" i filmen så måste du däremot låta oss göra det för att undvika att skapa en kopia av filmen, vilket strider mot upphovsrätten.